Trosa

Kommunanställda allt friskare

Sjukfrånvaron hos de som jobbar hos Trosa kommun fortsätter att sjunka. Det senaste året har sjukfrånvaron i kommunen sjunkit med 1 procentenhet - från 5,2 procent till 6,2 procent. Det visar en delårsredovisning från kommunen.

Personalchefen Torbjörn Unnebäck menar att den allt lägre sjukfrånvaron beror på att kommunen kunnat stå stabil och trygg genom den ekonomiska krisen. De anställda har aldrig har behövt vara oroliga för att mista jobbet.

Dessutom har kommunen enligt Unnebäck under det senaste året satsat på utveckling och utbildning för personer i ledande postitioner.

– Inom kommunen använder vi oss dessutom av begreppet frisknärvaro för att fokusera på det postiva, berättar han.

Trosa kommun har 700 anställda och den så kallade frisknärvaron som Unnebäck presenterar har ökat hos samtliga enheter. I frisknärvarontalen mäter man de anställda som varit sjuka fem dagar eller mindre, de dagarna betraktar kommunen som normal sjukfrånvaro menar personalchefen Unnebäck.

– Allra mest har frisknärvaron ökat hos de som jobbar inom vård och omsorgsförvaltningen. Förra året var det 54 procent inom den enheten som räknades som fullt friska och i år har siffran stigit till 73 procent, berättar Torbjörn Unnebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".