Eskilstuna

Stor förlust för Volvo CE

Volvo revisade sitt resultat för det tredje kvartalet idag. Volvo CE, som tillverkar anläggningsmaskiner och har produktion i Eskilstuna, redovisar ett minus på 787 miljoner kronor jämfört med 134 miljoner plus samma period förra året.

I Europa och USA minskade marknaden för anläggningsmaskiner med 50 procent, men i Kina steg marknaden med nästan lika mycket. Totalt de tre första månaderna gjorde Volvo CE ett minus på 3,4 miljarder jämfört med plus 3 miljarder samma period förra året.

Enligt Volvo CE så har världsmarknaden för tunga maskiner, kompaktmaskiner och väganläggningsmaskiner minskat med 42 procent under det tredje kvartalet 2009 jämfört med samma period föregående år.

I grunden är det nedgången i världsekonomin och därmed den minskade efterfrågan på företagets produkter som har gjort att resultatet är fortsatt negativt. Volvo CE har sedan förra året då finanskrisen slog till med stor kraft gjort kraftiga neddragningar och har fortsatt under året att minska lagren. Några hundra anställda vid Eskilstunaanläggningen har tvingats sluta efter att de varslats om uppsägning.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".