1 av 3
Statt i Eskilstuna står i brand 25 februari.
2 av 3
Hans Sundberg kritisk till domen
3 av 3
Åklagaren Ulf Stålhane var nöjd med fredagens dom.
Stattbranden

Livstids fängelse för 29-åringen

Den 29-årige man, som åtalades för brandattentatet mot hotell Statt i Eskilstuna i februari, dömdes på fredagen av tingsrätten till livstids fängelse för grov mordbrand. Han dömdes också till utvisning.

29-åringen döms också till utvisning och att betala skadestånd på sammanlagt drygt 500 000 kronor, varav en stor del till hotellgäster.

Advokaten Hans Sundberg säger att han kommer överklaga domen till hovrätten.

– Jag är naturligtvis oerhört besviken, säger Hans Sundberg.

Men fredagens dom var goda nyheter för åklagaren Ulf Stålhane.

– Jag är naturligtvis väldigt nöjd att jag kan konstatera att tingsrätten har köpt vår argumentering. Tingsrättens argumentering följer ganska väl den plädering jag gav avslutningsvis, säger Ulf Stålhane.

Enligt domen är det klarlagt genom övervakningskameror att 29-åringen var på hotell Statt kvällen innan branden som startade natten till den 25 februari då 113 hotellgäster låg och sov.

Åklagarens bevising består av DNA-spår från bland annat kläder och bilder från övervakningskameror.

Tingsrätten anser att DNA inte ger svar på hur eller varför kläderna hamnade i närheten av brandplatsen.

29-åringen har erkänt att han var på hotell Statt kvällen innan branden för att överlämna en väska till två personer som skulle bada och basta på relaxavdelningen Osasen på Statt, men tingsrätten tror inte på de uppgifterna utifrån vittnesuppgifter om att ingen på Oasen den kvällen har sett någon som beskrivs som de två männen, som dessutom sagt att de inte varit på Statt för att ta emot en väska av 29-åringen.

Sammantaget menar tingsrätten att 29-åringens uppgifter om att han skulle ha varit på Statt för att lämna över en väska inte stämmer. Den samlade bilden av åberopad bevisning ger tveklöst stöd åt påståendet att 29-åringen är gärningsmannen, menar tingsrätten. Det går inte att bortse att 29-åringen kan ha haft ekonomiska motiv till att utföra brottet, menar tingsrätten. Det framgår av förundersökningen att mannen levde på försörjningsstöd och hade skulder.

Mot bakgrund av att DNA från 29-åringen hittades på kläder och handskar i närheten av Statt finns det inte något utrymme för någon annan alternativ gärningsman. Vid en samlad bedömning av de omständigheter och utredningen finns så finner tingsrätten att det kan anses ställt utom rimligt tvivel att 29-åringen är gärningsmannen.

Den nu dömde mannen har två barn som han träffar varannan vecka och har god kontakt med. Mot bakgrund av att han döms till livstids fängelse så kommer barnens möjligheter till en nära och god kontakt med sin far under ett antal år att försvåras, skriver tingsrätten i domen. Det finns ett starkt samhällsintresse av att förhindra att mannen begår nya brott i Sverige. Vid den avvägning som tingsrätten ska göra så får de motstående intessena anses väga över barnens behov, enligt tingsrätten.

Advokaten Hans Sundberg är mycket kritisk till domen och menar att rätten inte tagit hänsyn till försvarets synpunkter överhuvudtaget.

– Det är alldeles för många oklara omständigheter för att man ska anse att det är ställt utom allt rimligt tvivel att min huvudman gjort sig skyldig till det här brottet. Jag tycker inte att den här domen håller den nivå som jag hade förväntat mig av en dom där man dömer en person till livstids fängelse. På något sätt präglas den här domen av att vara förutbestämd, säger Hans Sundberg.

– Vad som är allvarligt är när man lägger utsagor från presumtiva gärningsmän till grund för en dom, fortsätter Hans Sundberg, som syftar på de nyckelvittnen som åkte till Turkiet efter branden.

Men Ulf Stålhane anser att det inte fanns några belägg för att misstänka nyckelvittnena.

– Vi har krav på oss när vi ska bedöma graden av misstanke mot en person. Vi gjorde bedömningen att där fanns inte den graden av misstanke mot dem att vi hade skäl att delge misstanke. Det är den person som har fällts som vi bedömer vara gärningsman till det här och vi har inte indikationer på att det skulle vara någon annan, säger han.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Petra Levinson

petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".