Rean orsakar dålig luft

Mellandagsrean orsakade igår rejält förhöjda halter av luftföroreningar, bland annat toluen och kvävedioxid, i Eskilstunas stadsluft. En jämförelse med resten av veckan visar en tiofaldig ökning igår, skriver Eskilstunas Bygg- och miljökontor i ett pressmeddelande.
Toluen irriterar slemhinnor, ger huvudvärk, yrsel, trötthet och illamående, och kvävedioxiderna påverkar slemhinnorna i luftvägarna. När en bilmotor går på tomgång ökar utsläppen radikalt och igår var det kallt och lite vind. Det fanns bilköer överallt i centrum och eftersom det var ont om parkeringsplatserna åkte många runt länge och sökte eller väntade på en plats på tomgång. Torsdagens föroreningshalter nådde inte några alarmerande nivåer men skillnaden mot de ''normala'' nivåerna visar väldigt tydligt hur känslig stadsluften är, menar Eskilstuna kommuns bygg och miljökontor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista