Sörmland

Tydligare regler ska undvika jäv

För att undvika jävsituationer i framtiden ska informationen till chefer och politiker inom landstinget Sörmland bli tydligare. Det säger landstingsdirektören Karin Welin. Bakgrunden är att chefen för hälsovalet Britt Lindman fick lämna sin tjänst efter att det avslöjats att hennes man samarbetar med ett av de vårdföretag som vill öppna vårdcentral i Strängnäs.

– Det gör ju tydligt att vi behöver arbeta ännu mer med att säkerställa att alla medarbetare känenr till vad som gäller när man arbetar i landstinget i förhållande till att involvera sina närstående av olika slag om man är chef eller ansvarig på annat sätt, säger landstingsdirektören Karin Welin.

Det är den andra jävsituationen på kort tid inom landstinget i Sörmland. Tidigare har landstingspolitikern och miljöpartisten Ylva G Karlsson fått kritik för att hon anlitat sin egen man som föreläsare om vindkraft och låtit landstinget betala notan. Enligt landstingsdirektören Karin Welin har medarbetare och politiker informerats om vilka jävsregler som gäller, men det har inte formulerats i skrift.

– Vi kommer att gå ut nu och göra en förnyad insats där alla kommer att få fylla i ett papper om man har en bisyssla och informera våra chefer när det gäller att anlita närstående.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".