Mansour Manspur, Alfred Byström- Butlex, Alexander Johansson och Leonardo Hiltunen Long ser fram emot att kunna hänga på Ungdomens hus.
eskilstuna

Lång väntan på ungdomshus över

Ikväll invigdes Ungdomens Hus i Eskilstuna efter 15 års väntan. Huset har ett centralt läge, något som uppskattas av många ungdomar.

- Det är den mest centrala platsen i Eskilstuna för ungdomarna, säger Mansour Mansour. Leonardo Hiltunen Long sitter bredvid och instämmer.

Han förklarar att innan detta hus fanns träffades man ofta hemma hos sina kompisar och det kunde ibland bli mycket folk. Därför tycker han att det är bra med ett ställe alla kan gå till.

- Jag tror inte att någon förälder är sugen på att man tar hem tjugosju personer. Bättre att vara här, säger Leonardo Hiltunen Long.

Mötesplatsen riktar sig till unga upp till 23 år och ska vara en plats för olika aktiviteter och här sätter ungdomarna själva agendan. Dans, musik eller bara umgås med polarna.

- Vi vill att ungdomar ska få en meningsfull fritid och att dom ska utveckla sig själva till vuxna individer, säger Mickael Jansson som är föreståndare.  

Men turerna har varit många kring verksamheten. Redan i valrörelsen 1994 lovade kommunen att ordna en mötesplats för de unga. Socialdemokraten Mona Kanaan Seifkhani är ordförande i Kultur- och fritidsnämnde i Eskilstuna och förklarar varför beslutet har dröjt så länge som 15 år.

- Inställningen har hela tiden varit att vi skulle lyckas men det har varit svårt att hitta rätt lokal och så har det ekonomiska läget varierat.

Evelina Crabb
evelina.crabb@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".