1 av 2
Ulla Jordán, ordförande i Vårdförbundet Sörmland.
2 av 2
Sjuksköterskor diskuterar SKL:s utspel.
sörmland

SKL-utspel väcker ilska

Sveriges kommuner och landsting, SKL:s, utspel i morse om att eventuellt riva upp löneavtalet med Vårdförbundet möts av ilska bland Vårdförbundets medlemmar i Nyköping. Avtalet garanterar 2 procents löneökning för bland annat sjuksköterskor nästa år men det är för mycket menar SKL.

– Jag blir jättearg. Jag tycker det är dåligt att de inte accepterar vår utbildning, säger Åsa Karlsson som är sjuksköterska på rehabkliniken på Nyköpings lasarett.

– Hur är stämningen här efter att ni hört vad SKL vill ?

– Alla är upprörda. Alltså vi sliter hårt och försöker göra vårt bästa för människor och det värderas inte alls, menar Karlsson.

– Vad tror du kommer att hända?

– Jag tror att folk kommer att säga upp sig. Det är många som har tröttnat och inte orkar ta mer nu, säger Åsa Karlsson.

Reza Sheikhi står bredvid och håller med Åsa när hon pratar.

– När jag hörde den här nyheten i morse kände jag mig kränkt, säger Sheikhi och menar att det handlar om att sjuksköterskeyrket är ett traditionellt kvinnoyrke.

Landstingsdirektören i Sörmland Karin Welin menar att det mot bakgrund av landstingens ekonomi är viktigt se över löneavtalet, även om hon idag inte vill säga om hon tycker att det ska rivas upp. Hon säger sig inse att det här är en känslig fråga.

– Jag förstår att det väcker oro och ilska men samtidigt tror jag att våra medarbetare är väl medvetna om hur situationen ser ut, säger Welin.

– Det är som att ge dom en stor smäll ärligt talat, säger Ulla Jordán som är ordförande i Vårdförbundet Sörmland.

Hon menar att visst har landstingen och kommunerna ett dåligt ekonomiskt läge men att sjuksköterskor har tagit ett ansvar länge.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".