Jennie Widerholm, Hyresgästföreningen.
sörmland

Hoppas på frysta hyror

Låga boräntor ger Hyresgäst-föreningen ett guldläge inför förhandlingarna om hyrorna. På flera håll i landet har man kommit överens om frysta hyror. Kanske det kan bli så här i länet också eller att räntevinsterna används till att rusta upp husen.

– Det ser ganska gynnsamt ut inför årets hyresförhandlingar och vi ser också flera nolluppgörelser i landet som vi hoppas ska kunna vara litet grand vägmärken, säger Jennie Widerholm som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

De som är klara är nolluppgörelser och det sätter ribban. Det är bland annat Bollnäs, Karlshamn, Kalmar, Ludvika, Jönköping och en privat värd i Linköping, Stockholm och Göteborg. Är det läge för nolluppgörelse det vill säga oförändrade hyror också i Sörmland?

- Varje företag är unikt och vi förhandlar ju på varje enskilt företags kalkyl men någon nolluppgörelsen hoppas vi kunna komma fram till även i Sörmland, säger Widerholm.

Om bostadsföretagen har det gott ställt just nu kan man inte passa på att rusta i stället?

- Många företag ligger efter med underhållet och vi ser gärna att man använder en del av de vinster man gjort på räntesidan på underhåll, säger Widerholm.

Bostadsbolagen har tjänat mer eller mindre på det låga ränteläget. Det är varierande hur lånen ligger fast eller rörliga.

Runt om i landet diskuteras nu en ny modell att sätta hyrorna, systematisk hyressättning. I den modellen är det läget, huset och den enskilda lägenheten som värderas och inte bara produktionskostnaden. Och det betyder att attraktiva lägenheter med några år på nacken får mer hyreshöjningar. Modellen används i Nyköping och diskuteras i Flen och Eskilstuna.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".