Hyresvärdarna vill höja hyrorna trots de låga boräntorna.
sörmland

Vill höja hyror trots låga räntor

Sörmlands hyresgäster får nog räkna med höjda hyror också nästa år. Låga räntor har på andra håll i landet lett till frysta hyror. Men här i länet säger bostadsföretagen att det behövs pengar till underhållet.

– En stor fråga som vi tittar på just nu är energieffektivisering vilket kortsiktigt gör att vi använder underhållspengar till det men långsiktigt betyder det lägre energikostnader, säger Hans Georg Wahlberg som är VD på Eskilstuna Kommunfastigheter.

– Vad ska ni göra?

--Allt ifrån kulvertar till värmecentraler och fönster ska vi se igenom, berättar Wahlberg.

Eskilstuna Kommunfastigheter har 6 700 lägenheter i Eskilstuna och Torshälla. I våras höjde man 2,8 procent men man hade begärt runt 5 procent. Hans Georg Wahlberg tittar inte på de låga räntorna för det här året han tittar framåt:

– Räntorna kommer att gå upp nästa år det är bara en fråga om när eller hur mycket, menar Wahlberg.

I Eskilstuna kommer inte förhandlingarna igång förrän efter årsskiftet. Där ska de nya hyrorna gälla från 1 mars.

Nyköpingshem, som höjde hyrorna för sina 4 500 lägenheter med mellan 3,4 och 4,5 procent första januari i år, förhandlar i mitten av november och också där säger Vd:n Christer Gustavsson att man behöver lägga pengar på underhållet.

Hus från miljonprogrammet börjar bli uppåt femtio år gamla och det behövs nya badrum och nya stammar menar Gustavsson på Nyköpingshem.

Strängnäs Bostads AB har lämnat ett bud för i år vilket visar att man vill höja hyrorna med 4,21 procent nästa år. Också där handlar det om renoveringsbehov. Men företaget vill inte kommentera före förhandlingarna.

Hans Andersson
hans.b.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".