En man klättrar upp på konstverket i Nybrorondellen, som en del av uppförandet av Tuna 350 år. Foto: Fredrik Blomberg/SR Sörmland
Eskilstuna

Laserljus lyste upp Eskilstuna

Det blev en pampig avslutning på Eskilstunas 350-årsfirande på söndagskvällen. Då samlades flera hundra Eskilstunabor kring Nybron och Stadsparken och fick uppleva en musikalisk och visuell resa från dåtid till framtid genom vatten, ljus och laser. Den specialskrivna elektroniska symfonin, skriven av Kentmedlemmarna Markus Mustonen och Martin Sköld, uruppfördes på Strömsholmen.

Mot den mörka himmelen projicerades Eskilstunas historia med bland annat industri, speedway och handboll som centrala teman. Regnet gav lasershowen en ytterligare dimension. Det var som om kommunen och Kent mötte Jean-Michel Jarre och Pink Floyd.

Samtidigt som den drygt 20-minuter långa symfonin dånade genom höstmörkret, klättrade en man upp på det upplysta konstverket i Nybrorondellen, som en del av framförandet. Han lyckades efter ett par försök att ställa sig på händer på toppen.

Ljuslyktor tändes vid ån och släpptes upp i luften. De seglade effektfullt i väg i de regntunga skyarna. Det var lite som ett nyårsfirande om man så vill.

Ännu ett uruppförande sattes upp i samband med firandet i Eskilstuna på söndagen. I Klosters kyrka var det urpremiär av det nyskrivna verket Jubilate Anno 09 av Dag Lundin.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".