FLEN

Avgifter slår mot idrottsklubbar

Idrottsföreningar i Flen kan från och med årsskiftet tvingas betala för att använda sporthallar och gymnastiksalar, något som innebandyklubben är mycket kritisk till. 30 kronor per timme ska det kosta att boka en lokal, enligt ett förslag som politikerna ska ta ställning till under tisdagen.

Flens innebandyklubb menar att det här kommer slå hårt mot ungdomsidrotten. Innebandyklubben räknar med att avgifterna kommer kosta klubben uppåt 30 000 kronor om året.

-- Och de pengarna måste man ju dra in pengarna på något sätt, genom att höja medlemsavgifter eller något annat. Det regnar ju inte pengar över idrott på den här nivån, säger Peter Arvidsson, innebandyklubbens ordförande.

Anledningen till att kommunen vill införa en avgift är att man ska undvika att föreningar bokar tider som inte utnyttjas. Peter Arvidsson undrar vad kommunen har för belägg för att det skulle vara ett stort problem.

– Det är ofrånkomligt att det blir missuppfattningar ibland och att en lokal står tom någon timme, men det är inget jag har märkt så mycket av, säger han.

– Och om man anser att det är ett problem kan man tycka att det första vore att kontakta föreningarna och reda ut varför det blir så här, istället för att avgiftsbelägga.

Kan det här leda till att ni tvingas höja era medlemsavgifter?

– Vi har som policy att ha så låg medlemsavgift som möjligt. Vår uppgift är att engagera ungdomarna i idrott och vi vill inte skrämma bort dem med höga avgifter. Men det är inte uteslutet.

Peter Arvidsson ifrågasätter också varför bokningavgifterna bara ska gälla sport- och gymnastikhallar, medan de som idrottar på gräsplaner, i ishallar och simhallar slipper avgift.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".