OXELÖSUND

Kustbevakningen saknar alkotester

Alkoholpåverkade båtförare längs Sörmlandskusten löper liten risk att bli testade av Kustbevakningen. Kustbevakningen i Oxelösund saknar nämligen utrustning för att utföra alkoholtester.

Kustbevakningen har sedan förra sommaren haft befogenhet att göra alkoholtester, men hittills i år har bara ett enda sjöfylleribrott rapporterats i Oxelösund. Det var en seglare som gått på grund, och som visade sig vara kraftigt berusad när Kustbevakningen anlände för att hjälpa till. Seglaren överlämnades till polisen.

Men Kustbevakningen själv kan alltså inte utföra några alkoholtester längs Sörmlandskusten. Testerna, som kallas evidenzer, finns bara på vissa orter i landet, och Oxelösund är inte en av dem.

-- I en värld där det finns obegränsat med pengar är det klart att vi skulle utrusta alla båtar med evidenzer men det känns ganska onödigt eftersom behovet inte är så stort. Allt kostar pengar och våra pengar måste räcka till resten av övervakningen, säger Olle Hermansson, stationschef på Kustbevakningen i Oxelösund.

I Stockholm är behovet större, enligt Olle Hermansson, eftersom sjöfylleriet är mer utbrett där.

-- Frekvensen på sjöfyllerister är väldigt låg i Sörmland och Östergötland.

Hur vet ni det?

– För vi skriver inte så många rapporter. Vi använder samma metoder som i Stockholms län, men upptäcker inte alls lika många, säger Olle Hermansson.

På sjön får man inte testa personer slumpmässigt för sjöfylleri. Det krävs att det finns en misstanke om att båtföraren är onykter, till exempel genom att hon eller han kör för fort, kör utan lanternor eller råkar ut för en olycka.

-- Det är annan typ av båtåkande i Stockholms skärgård. Sedan tror jag säkert att det finns sjöfylleri i Sörmlands skärgård, men hur vet vi inte, för vi hittar den inte.

Olle Hermansson säger också att Kustbevakningen, trots att den saknar utrustning, ändå kan kan ta sjöfyllerister genom att lämna över misstänkta båtförare till polisen.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".