Sörmland

Landstinget satsar på fler läkare

Landstinget satsar tolv miljoner kronor på att stötta utbildningen av allmänläkare. Det råder brist på allmänläkare i landstinget.

Var fjärde allmänläkartjänst är vakant och inom de närmaste åren går också många allmänläkare i pension. Genom att satsa pengar på utbildningar för de som vill bli allmänläkare hoppas landstinget täcka upp för behovet.

Pengarna ska användas till att utbilda ST-läkare, alltså läkare som finns ute på vårdcentralerna idag, men som ännu inte är färdiga allmänläkare. Specialistutbildningen till allmänläkare tar mellan fem och sju år efter läkarexamen.

Satsningen är också en kompensation för de förändringar som inträder när hälsovalet införs och vårdcentralerna börjar konkurrera med varandra. 

Enligt landstinget finns det en risk att vårdcentralerna kommer undvika att anställa läkare som vill göra sin specialisttjänstgöring på vårdcentralen, eftersom det tär på den enskilda vårdcentralens ekonomi. Vårdcentralerna betalar ST-läkarna heltidslön, samtidigt som ST-läkarna är borta från vårdcentralen hälften av tiden och jobbar på olika specialistkliniker för att skaffa sig den kunskap de behöver som allmänläkare. Pengarna som landstinget satsar ska gå till att kompensera varje vårdcentral för den tid som ST-läkaren är borta från vårdcentralen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".