Thomas Jansson ordförande för FUB Sörmland
trosa

FUB kritiska mot kommunen

Kritiken växer nu mot Trosa kommun om den falske skolpsykolog som kommunen anlitat under närmare 10 års tid.  Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, FUB i Sörmland, menar att det kan finnas många barn som inte fått den hjälp de haft behov av.

FUB:s ordförande i Sörmland Thomas Jansson är kritisk till att skolchefen i Trosa, Eva Stormgaard först två år efter det att hon fick veta att kommunen under närmare 10 års tid med full vetskap anlitat en icke legitimerad person som skolpsykolog började agera för att få dennes utredningar granskade.

Det var först sedan media fått upp ögonen på affären som kommunen bland annat tillsatte en expert som opartisk utredare, menar Thomas Jansson.

– Jag tycker att det är allvarligt för det visar att man ser inte till barnens bästa utan är rädd för den offentliga kritiken, menar Jansson.

Eva Stormgaard, skolchef i Trosa menar själv att hon fick reda på att skolspsykologen inte hade legitimitet först efter det att han slutat jobba för kommunen.

– Då förstod jag inte att han inte hade rätt att göra de testen utan det var först för ett par veckor sen som jag fick den kunskapen och då agerade jag direkt. Men tittar man i backspegeln så tycker man ju att jag borde ha kunnat ta reda på det då, menar Stormgaard.

– Som det ser ut nu så verkar det ju som att du agerar först när det här kommit ut i media. Finns det sambandet?

– Nej det gör det inte. Vi hade en process igång redan innan inom skolhälsan och den började ett par veckor innan det kom ut i media, menar Stormgaard. 

Enligt Thomas Jansson så kan konsekvensen av Eva Stormgaards dröjsmål vara att barn med behov av särskilt stöd fått vänta ytterligare två år innan deras situation uppmärksammats.

--Det är ju riktigt allvarligt för då kan ju de barnen ha missat en stor del av skolan, menar Jansson.

– Vi har anställt en oberoende psykolog som ska titta på det och om det är någon som har tagit skada av det här, säger Stormgaard.

– Men du kan inte utesluta att de här två åren av förseningar har spelat någon roll?

– Det får utredningen visa om det finns ett sånt samband, menar Stormgaard.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".