Sörmländska kommuner tävlar bland annat om att få fler att köpa mijöbilar
SÖRMLAND

Länets kommuner ställer krav

De flesta kommunerna i Sörmland ställer miljökrav när de köper in varor och tjänster. Det visar en enkät som Naturvårdsverket har gjort.

Sju av kommunerna i länet har svarat på enkäten och sex av dem säger att de "alltid" eller "oftast" ställer miljökrav vid upphandlingar, det vill säga vid tillfällen när kommunen låter företag komma med offerter på tjänster eller varor. Det är något bättre än snittet i landet.

Men bara fyra av kommunerna som svarande anger att personalen fått utbildning i miljöanpassad upphandling och till exempel fått lära sig vilka krav en kommun har möjlighet att ställa.

Det vanligaste hindret för att ställa miljökrav är enligt kommunerna i Sörmland bristande kunskap och erfarenhet. Andra hinder är att miljöanpassad upphandling anses kosta mer samt att det finns ett bristande intresse inom organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".