SÖRMLAND

Vägverket ändrar hastigheterna

Hastigheten på drygt 380 kilometer väg i Sörmland kommer att ändras. Det har Vägverket beslutat för att anpassa hastigheten till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. På drygt 200 kilometer väg sänks hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen.

– Det är några vägar som idag kan betraktas som viktiga för arbetspendling där hastigheten kommer att sänkas, säger Stefan Tykesson.

Bland annat kommer hastigheten på riksväg 57 mellan Flen och Gnesta och länsväg 223 mellan Nyköping och Mariefred att sänkas från 90 till 80 kilometer.

På några mil väg höjs hastigheten från 90 till 100 kilometer i timmen. Exempelvis behålls 90 km/h på väg 53, men där ska Vägverket förbättra trafiksäkerheten.

Vägverket räknar med att förändringarna ska innebära en person färre dödas och skadas och att utsläppen minskar med drygt 200 ton koldioxid per år. Den samhällsekonomiska vinsten blir 200 miljoner, enligt Vägverket.

– I och med hastighetssänkningen ökar restiden med femtio sekunder på en mil. Det är en väldigt marginell restidsökning som man får genom att sänka hastighetsgränsen med tio kilometer i timmen, säger Stefan Tykesson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".