Malin Nilsson säger att hon flyttar om vägen dras här.
ESKILSTUNA

Kritik mot planeringen av ny väg

Beslutsprocessen kring den planerade vägsträckan Östra länken i Eskilstuna har gått för fort och varit odemokratisk. Det menar miljöpartisten Björn Lymar som sitter i kommunstyrelsen. Politikerna i kommunstyrelsen beslutade nyligen att ansöka om pengar hos Vägverket för att bygga den nya vägen som planeras att dras genom ett grönområde med fotbollsplaner.

Men Björn Lymar reserverade sig mot beslutet.

– Jag vill inte ha någon väg som ökar trafiken. Dessutom är det är ett oerhört odemokratiskt sätt som detta skett på, säger Björn Lymar.

Det är bland annat för att minska den tunga trafiken på Carlavägen i Eskilstuna, som politikerna vill bygga en ny väg genom stan. Vägen planeras att dras tvärs genom Ekängens IP, ett grönområde med fotbollsplaner.

Malin Nilsson bor intill gräsplanen där Östra länken kan komma att dras.

– Jag hoppas verkligen att det inte blir av för då flyttar jag nog här ifrån. Jag flyttade hit för att det är ett lugnt område, säger Malin Nilsson.

Nyligen beslutade politikerna i kommunstyrelsen att dom ska försöka ansöka om pengar hos Vägverket för att bygga vägen.

Politikerna skrev en så kallad avsiktsförklaring, där de sa att kommunen har för avsikt att satsa pengar på att bygga Östra länken. Miljöpartisten Björn Lymar var den enda i kommunstyrelsen som inte ville ställa upp på avsiktsförklaringen.

– Att köra över alla demokratiska processer och göra en avsiktsförklaring kring den här länken är helt förkastligt, säger Björn Lymar.

En avsiktsförklaring är inte bindande och det är inte samma sak som ett beslut. Kommunen kan inte fatta beslut om att bygga en väg utan att först fråga medborgarna vad de tycker - det är olagligt. Men miljöpartisten Björn Lymar menar att kommunstyrelsen ändå genom den här avsiktsförklaringen styr in planerandet i kommunen på ett visst spår innan medborgarna fått säga sitt.

– En avsiktsförklaring låser fast oss vid att göra på det här sättet, säger Björn Lymar.

Men ansvariga kommunpolitiker tillbakavisar kritiken.

- Det är fortfarade så att vi inte har fattat beslut. Vi ska ha en stor och bred process om detta, vi har inte förbundit oss eller lovat någonting annat än att vi vill förhandla med Vägverket om en medfinansiering, säger Jimmy Jansson (S), vice ordförande i kommunsstyrelsen.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".