Sörmland

Tidningar slogs ut av hackerattack

Uppdaterat 2009-10-29 kl. 12.25
Flera nyhetssajter slogs idag ut av en hackerattack i Sörmland.
Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Folket tillhörde de drabbade i Sörmland bland ett 50-tal mediaföretag i Sverige.

De fyra sörmländska mediaföretagen har alla samma leverantör av webbsajter och hackerattacken riktades mot leverantören, som har en lång rad kunder, många av dem utanför mediavärlden.

– Det är allvarligt när fria informationskanaler slås ut, säger PeO Wärring, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

– Jag förutsätter nu att polisen ska göra en utredning av det inträffade, tillägger han och säger sig heller inte ha fått någon inflrmation om ifall det är känt vem eller vilka som ligger bakom attacken.

Den riktade sig, enligt Wärring, mot det företag som levererar webbupplägget till Eskilstuna-Kuriren och alla andra drabbade företag.

– Leverantören har en rad kunder utanför mediavärlden så därför kan åtminstone inte jag påstå att attacken var riktad mot media, säger Wärring.

Ett 50-tal mediabolag ska ha drabbats i hela landet och nu ska polisen reda ut vem eller vilka som ligger bakom.

– Genom antalet drabbade mediaföretag kan man konstatera att attacken berörde ett antal miljoner människor, slutar Peo Wärring, chefredaktör på Eskilstuna-Kuriren.

Eskilstuna-Kuriren fick igång sin webb igen vid lunchtid idag efter ett närmare fem timmar långt stopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista