Sörmland

S vill lånefinansiera Ostlänken

Den planerade snabbtågjärnvägen Ostlänken kan bli verklighet vid ett regeringsskifte. Det är budskapet från socialdemokraterna i Sörmland. Vid den pågående socialdemokratiska kongressen slogs fast att det ska bli möjligt att lånefinansiera stora infrastruktursprojekt, som till exempel Ostlänken.

Urban Granström, oppositionsråd från Nyköping och kongressombud från Sörmland, anklagar den borgerliga regeringen för att ha dragit frågan om Ostlänken i långbänk, genom att lägga över ansvaret på berörda kommuner, i utdragna förhandlingar om medfinansiering.

Han menar att det är mycket viktigare att låna pengar till strategiska satsningar och jobbstimulans, än till stora skattesänkningar.

Hittills har de statliga investeringarna till mycket stor del betalats via årliga utbetalningar från budgeten, utan lånefinansiering och det har varit socialdemokraternas linje. Lånefinansiering ska nu användas vid "strategiska infrastrukturprojekt", står det nu partiets riktlinjer efter en kompromiss mellan partistyrelsen och ombuden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista