Råttfångare till miljödomstolen

Fyra elektroniska råttskrämmor i ett fritidshusområde utanför Eskilstuna ska nu upp i miljödomstolen efter att ha skapat osämja bland grannar i området. Råttskrämmorna bygger på högfrekventa ljud, som en granne anser vara störande.
I slutet av 90-talet installerade fritidshusägaren sina råttskrämmor som ett sätt att på ett mer miljömedvetet sätt bli av med oinbjudna snyltgäster. Råttskrämmorna bygger på högafrekventa ljud, innehåller inga gifter och har inte ihjäl dom små marodörerna - gnagarna klarar bara inte av det störande ljudet. Skrämmorna har dessvärre haft samma effekt på en granne som fått rätt av kommunens miljö- och hälsoskyddspolitiker. De låter för högt och i ett föreläggande krävs att ljudet från råttskrämmorna ska ned så att grannarna inte kan höra det. Länsstyrelsen gör samma bedömning men fritidshusägaren som satt upp skrämmorna ger inte upp. Han har nu överklagat till miljödomstolen för rätten att få skrämma sina råttor med ultraljud. Han menar att ljudet är ohörbart och att grannarna klagar för att grannkontakten är så dålig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".