SÖRMLAND

Extrajobb räddningen för bönder

Efter att lönsamheten inom lantbruket minskat så har extra jobb vid sidan av blivit allt viktigare för att ekonomin ska gå ihop bönderna i Sörmland.

En av dem är Per Watz som är lantbrukare utanför Eskilstuna och som gör extra jobb med sin nya gödselspridare.

På Husby Gård, som drivs av Per Watz och hans far Anders, är huvudproduktionen kyckling och spannmål. Vid sedan av det tar man in extra jobb med gödselspridaren och dessutom hyr de ut delar av sina lokaler.

– En lantbrukare ringer till oss och ber oss sprida ut hans stallgödsel och då åker vi dit och kör all stallgödsel som han har. Det mestadels på hösten och det kan bli väldigt långa dagar ibland, säger Per Watz.

Och det är alltfler bönder som tar in sidojobb för att klara verksamheten, enligt en undersökning som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF har gjort.

– Tyvärr är det ju som så idag att mjölk, spannmål, kött är det ju ganska dålig lönsamhet på så då är det ju bra att man kan dra in några kronor på de maskiner man har, säger Bo Rundqvist, ordförande i LRF Sörmland.

Sidojobben bland lantbrukarna varierar, det kan vara turism eller hästverksamhet, men just i Sörmland är det entreprenad och uthyrning som är de största sidoverksamheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista