Katrineholm

Besvikelse efter misslyckad hästsatsning

Katrineholms kommun gjorde för fem år sedan en storsatsning för att bli en hästkommun. Tanken var att samla olika intressenter inom hästnäringen i ett hästcenter, men idag finns bara spillror kvar av satsningen.

En av de ditlockade intressenterna, hästentreprenören Helmut Tscharnke, är idag bitter och besviken.

– Hästkommun Katrineholm finns inte längre, säger Helmut Tscharnke.

Han säger att det var kommunen som fick honom att flytta till Katrineholm på grund av alla stora planer på att satsa på hästnäringen.

– Jag investerade 15 miljoner i en anläggning för just hästnäringen för den skull. Det hade jag aldrig gjort om jag hade vetat det här.

Du trodde på kommunens budskap, att det skulle bli en långsiktig satsning?

– Ja, det gjorde jag.

När kommunens intresse för det man dragit igång svalnade av flera olika anledningar så ändrades förutsättningarna helt för Helmut Tscharnke. Den ena motgången följdes av den andra och han fick inte längre anordna den kvalificerade yrkesutbildning i hästterapi som var en viktig del för att verksamheten skulle gå ihop. Utbildningen finns kvar, men bygger helt på elevavgifter, vilket drastiskt har minskat elevunderlaget. De senaste åren har han brottats med flera skulder hos kronofogden.

Han berättar att kommunen nyligen vägrat hjälpa honom med en ansökan hos den nya yrkeshögskolemyndigheten att få starta utbildning. Anledningen till det är att han har en ekonomisk tvist med kommunen, enligt honom själv.

– Jag har bestämt mig för att flytta verksamheten och jag har varit i kontakt med två större kommuner i vår omgivning och bägge var väldigt intresserade.

Kommunens näringslivschef Conny Petrén erkänner att kommunen har ett delansvar för misslyckandet med hästkommun Katrineholm.

– Vi provar idéer och när man går in i en sådan här verksamhet så finns det tyvärr en risk att det inte blir vad man har tänkt sig, säger Conny Petrén. Vi har ett delansvar i det hela. Helhetskonceptet tog sig aldrig som vi hade tänkt oss.

Han säger att tanken var att samla olika hästdiscipliner som till exempel dressyr, hopp och vagnkörning i ett ridcenter, men att intresset från olika håll inte blev så stort som de hade hoppats.

Conny Petrén tror inte att förtroendet för kommunens näringslivsenhet för den skull tagit skada. Men han förstår att Helmut Tscharnke är besviken.

– Jag har stor förståelse för att han är frustrerad. Jag träffar honom då och då och tycker att han är en otroligt duktig hästkarl. Han har ett rennomé i hela Västeuropa.

Vad betyder det för kommunen om man förlorar den här verksamheten?

– Jag skulle tycka att det vore väldigt tragiskt.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista