SÖRMLAND

36 nya poliser anställs

Polisen i Sörmland får nästa år ett tillskott på 25 miljoner kronor. Det har Rikspolisstyrelsen beslutat. Det betyder 36 nya poliser till Sörmland, säger Länspolismästaren Mats Kirestam.

– Det betyder oerhört mycket. Dels tycker jag att det är en liten belöning för allt slit vi har haft det här året med vår budget för vi hade faktiskt väldigt dåliga förutsättningar när vi började året, säger han.

Han säger också att myndigheten trots de ogynnsamma förutsättningarna lyckats gneta sig inom ramarna och det ger nu mycket bättre förutsättningar för kommande år.

25 miljoner kronor i tillskott för nästa år blir det och pengarna ska gå till att anställa fler poliser, enligt Kirestam.

– Vi har 36 stycken till som väntar på att få börja i Sörmland och hälften av dem kommer i januari och den andra hälften i juni, berättar han.

Med de här förstärkningarna är det tre saker som polismyndigheten i Sörmland vill satsa extra på. I första hand handlar det om det som polisen kallar för mängdbrott.

–  Det är brott som drabbar de allra flesta och det är våldsbrott, tillgreppsbrott och skadegörelse, säger Mats Kirestam.

Den andra viktiga punkten är förebyggande arbete och där ska polisen inrikta sig på ungdomar med inriktning på att de inte ska dras in i brottslighet över huvud taget.

– Den tredje är sedan den grova organiserade brottsligheten och det har vi ju tyvärr sett för mycket av i vårt län i år, slutar Mats Kirestam, polischef i Sörmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista