Receptfria läkemedel ska kunna säljas i vanliga butiker från och med 1. november.
ESKILSTUNA

Ingen tillsyn när butiker säljer läkemedel

Från den 1 november får vissa receptfria läkemedel säljas i livsmedelsbutiker. Den handlare som vill sälja måste först bara anmäla till Läkemedelsverket och sedan är det kommunens ansvar att hålla tillsyn.

Anders Viklund är alkoholinspektör i Eskilstuna, men han har ännu inte fått någon närmare information om hur det hela är tänkt att fungera.

– Vilka vi ska utöva tillsynen mot eller hur tillsynen ska gå till kan jag inte svara på ännu. Läkemedelsverket ska återkomma med träffar om planering och utbildningstillfällen, säger han.

Trots dåligt med information, menar Anders Viklund att butikerna har ett eget omfattande tillsynsprogram. En av de butiker i Eskilstuna som börjar sälja receptfritt från den 9 november är Coop Forum.

– Vi kommer att sälja de vanligaste receptfria läkemedlen typ huvudvärkstabletter, allergimedel, nässpray och sådant, säger Lennart Eriksson, butikschef på Coop Forum.

De kudner Sveriges Radio Sörmland pratat med gillar idén med receptfria läkemedel i butikerna, men långt ifrån alla. De som är för gillar det för att de slipper gå till Apoteket för att köpa huvudvärkstabletter medan andra tycker att läkemedel hör hemma på Apoteken.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".