SÖRMLAND

Olika bud om nya kärnkraftverk

Åsikterna går isär bland Sörmlands riksdagspolitiker om en framtida satsning på kärnkraft.
Bakgrunden är att Vattenfall på en presskonferens idag, offentliggjorde planer, som kan innebära nya satsningar på kärnkraft.

Folkpartisten och riksdagsledamoten Liselott Hagberg från Nyköping hoppas att det här kan innebära att forskning om kärnteknik kan återupptas på Studsvik utanför Nyköping.

– Det skulle kunna betyda att en kärnteknisk forskningsanläggning skulle kunna förläggas till Nyköping.

Statliga Vattenfall och basindustrins bolag Industrikraft presenterade idag sin avsiktsförklaring om gemensam produktion för att säkra industrins framtida behov av elkraft och kan innebära att en ny reaktor kommer att byggas.

Förbudet att bygga nya kärnkraftverk avskaffades i februari (och det betyder att de gamla reaktorerna får ersättas med nya men utan statliga subventioner.) Men flera av politikerna i Sörmland hänvisar till Finlands erfarenheter av att kostnaderna för utbyggd kärnkraft blivit avsevärt högre än vad man kalkylerat för, bland dem miljöpartisten Gunvor G Ericsson.

– Det är inte en modern teknik. Vi behöver ett helt annat sätt för att lösa klimatproblemen, säger Gunvor G Ericsson.

Bolaget Industrikraft har tidigare haft målsättningen att bygga ut kärnkraften för att trygga industrins framtida kraftbehov.

Men centerpartisten Roger Tiefensee betonar att Vattenfall ska göra en översyn av den framtida elproduktionen och att kärnkraften bara är ett av alternativen som ska prövas.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista