SÖRMLAND

Allt fler söker hjälp hos kyrkan

Fler och fler sörmlänningar söker ekonomisk hjälp hos Svenska Kyrkan. Lågkonjunkturen och ändrade regler hos Försäkringskassan är två av de tyngsta orsakerna. Det säger de diakoner som Sveriges Radio Sörmland har talat med.

I Katrineholm har trycket varit mycket hårt under hösten berättar man på Svenska kyrkan där. Det höga trycket har lett till att kyrkans personal har tvingats ändra arbetssätt. Det berättar Gunilla Celing som är diakon i Nävertorps och Östra Vingåkers församling.

– Vi har delat ut matkassar till de som inte har mat men i höstas fick vi sätta stopp för detta för vi har varken ekonomisk eller tidsmässig möjlighet för detta. Nu hjälper vi enbart folk med att söka fonder, säger Gunilla Celing.

Andelen fondansökningar är i Katrineholm idag redan 50 procent fler än vad man hade under hela 2008. Sveriges Radio Sörmland har ringt runt till diakoner i hela länet och i princip alla upplever att ansökningstrycket har hårdnat. Det är framför allt en grupp i samhället som tycks ha blivit ännu mer utsatta än tidigare.

– Jag tycker att framför allt ensamstående mammor med barn har blivit fler, säger Margareta Pihlgren som är diakon i Strängnäs Domkyrkoförsamling.

Det verkar som att regeringens så kallade arbetslinje, med bland annat begränsningar inom socialförsäkringssystemet, har drabbat ensamma föräldrar extra hårt när vi nu även har hög arbetslöshet.

Den begränsningsregel hos Försäkringskassan, som nu vid årsskiftet innebär att ungefär 15 000 människor i Sverige blir utan sjukbidrag, har gjort många redan fattiga människor oroliga inför framtiden. Margareta Pihlgren tror att hjälpsökarna blir ännu fler framöver.

– Jag är just nu inte särskilt optimistisk.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista