NYKÖPING

Lägre bränslepriser ökar Ryanairvinst

Flygbolaget Ryanair ökade sin vinst det senaste kvartalet med 46 procent till nära tre miljarder. Lägre oljepris var en orsak. Ändå tror bolagets vd på förlust närmaste halvåret.

Vd:n Michael O´Leary skriver i kvartalsrapporten att det är fortsatt svåra tider för flygbranschen och att bolaget nog tvingas sänka biljettpriserna med i snitt 20 procent för att kunna fortsätta att växa. 

Därför kommer det nog blir förlust det närmaste halvåret men att för hela det brutna räkenskapsåret fram till sista mars nästa år så räknar han med en vinst på åtminstone två miljarder kronor.

Sedan säger Michael O´Leary också att att Ryanair kanske kommer att ändra sin huvudstrategi och efter år 2012 inte längre satsa på att vara ett snabbväxande bolag. Men det där kan också vara ett hot riktat mot flygplanstillverkaren Boeing.

Ryanair ligger just nu i förhandlingar med flygplanstillverkaren Boeing om 200 nya flygplan. Och om inte Ryanair erbjuds bättre villkor än hittills så kanske bolaget helt enkelt inte köper några fler plan och istället delar ut pengarna till aktieägarna, säger Michael O´Leary till BBC.

De besparingar som Boeing har gjort under krisen borde också komma en stor kund som Ryanair till del anser O´Leary.

Han säger också att de nuvarande och redan beställda planen räcker för att uppnå målet att gå från 66 miljoner passagerar per år till 90 miljoner 2012.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista