SÖRMLAND

Alkoholens effekter ska uppmärksammas

Läkare och sjuksköterskor i primärvården ska bli bättre på att ta upp frågor om alkohol med sina patienter. Det är ett mål som landstinget har och denna vecka uppmärksammar primärvården så kallat riskbruk.

Distriktssköterska Anita Leo Andersson berättar att alkoholkonsumtionen ökar.

– Vi ser att alkoholskadorna ökar.

Syftet med uppmärksamhetsveckan mot riskbruk är att informera och utbilda personalen inom primärvården att se samband mellan alkohol och ohälsa. En läkare och sjuksköterska ska med detta bli bättre på att ställa frågor om alkoholvanor och andra levnadsvanor hos patienten, eftersom det påverkar hälsan i hög grad.

I Sörmland dricker 17 procent av männen och tio procent av kvinnorna alkohol på ett sätt som gör att de riskerar att få psykiska och fysiska skador och bli alkoholberoende. Detta kallas riskbruk. Det behöver inte betyda att man har problem med alkohol här och nu, men att man kan få i framtiden.

För män är det riskbruk om man dricker mer än 14 standardglas per vecka och för kvinnor mer än 9 standardglas per vecka. Med 1 standardglas menas ungefär 2 flaskor lättöl alternativt ett glas vin.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista