NYKÖPING

Kampen för ett skärmtak går vidare

Radhusägaren i Nyköping Rune Erikssons kamp för att precis som många andra i området få bygga ett skärmtak över sin uteplats har nu stött på ytterligare motgångar. För trots att regeringen nyligen godkänt en ny detaljplan om vad som får byggas i området och som tillåter uteplatser under tak, så vill Rune Erikssons närmsta granne på nytt stoppa hans planer.

Det var för en månad sen som regeringen godkände den detaljplan som politikerna i bygg- och tekniknämnden i Nyköping hoppades skulle bli slutet på den konflikt som då rasat i fem års tid där radhusägaren Rune Eriksson förgäves velat bygga ett skärmtak över sin uteplats - medan hans närmsta granne använts sin rätt att försöka stoppa taket genom att överklaga alla beslut till sista instans.

 Den nya nu fastställda detaljplanen som grannen alltså först överklagat ända till regeringen ger grönt ljus för skärmtak av en typ som redan var och varannan radhusägare i området har och det behövs inget bygglov, så länge de närmsta grannarna inte har några invändningar.

Men Rune Eriksson, som efter den långvariga konflikten i olika rättsinstanser numera tar det säkra för det osäkra, ansökte direkt om bygglov och nu har alltså ett yttrande från grannen kommit in till kommunens bygglovsenhet.  Grannen som själv har skärmtak över sin uteplats, säger i yttrande att det vore förkastligt att ge Rune Eriksson bygglov.

Grannen har inte bara synpunkter på det tak Rune Eriksson vill bygga, grannen är missnöjd med uteplatsens hela utformning, och hänvisar till att det finns ännu inte avgjorda överklaganden som kan få betydelse i frågan.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista