KATRINEHOLM

Diskriminering vägra gravid sjukpenning

Det är diskriminering att vägra kvinnor sjukpenning om de har graviditetsbesvär. Det slog Stockholms tingsrätt fast i en dom på tisdagen. Domen är den första i sitt slag och kan vara vägledande för Katrineholmsbon Carina Randolfi, som också hon anmält Försäkringskassan via Diskriminerings-ombudsmannen, DO.

Carina Randolfi fick inte ut någon sjukpenning trots att hon inte kunde jobba på grund av sina graviditetsbesvär. Hon är nöjd med dagens dom.

– Det är jättebra. Det känns skönt att få en upprättelse för oss som inte fått vara hemma när vi varit dåliga.

Carina Randolfi tror att hennes möjlighet att få skadestånd är stora.

– Men jag är inte ute efter några pengar utan bara en upprättelse. Jag blev jättekränkt när jag inte fick vara hemma.

Det var Diskrimineringsombudsmannen, DO, som stämde Försäkringskassan. Tisdagens dom är den första i sitt slag, är bara början. DO driver ytterligare 14 fall. Tisdagens dom handlar om fyra kvinnor som under senare delen av graviditeten led av problem som foglossning och ryggvärk.

Kvinnorna nekades sjukpenning eftersom sjukdomstillstånden inte avvek från vad Försäkringskassan ansåg vara normalt under en graviditet.

Carina Randolfi jobbar som kökschef på en restaurang i Katrineholm. Hon var 43 år gammal när hon blev gravid för fjärde gången, och den här gången blev det en besvärlig graviditet. Hon fick inflammation i bäckenet och hade väldigt ont. Läkaren konstaterade att hon varken skulle gå i trappor, cykla eller gå långa sträckor och sjukskrev henne.

Men när hon gick till Försäkringskassan för att få ut sin sjukpenning sa handläggaren nej.

– På grund av att graviditet inte var en sjukdom kunde han inte sjukskriva mig, så jag var tvungen att gå till Arbetsförmedlingen och söka ett sittande jobb, säger Carina Randolfi.

Men hennes sjukgymnast sade att det inte var bra för henne att sitta ner långa stunder heller. Handläggaren på Arbetsförmedlingen lät Carina Randolfi få ut sin a-kassa, men förstod hennes situation och tvingade därför inte på henne något jobb.

– Hade varit en man som haft problem med sitt bäcken hade han blivit sjukskriven, och det hade ingen ifrågasatt, säger Carina Randolfi.

Och tingsrätten resonerar på samma sätt. Rätten skriver att det är graden av besvär som är relevant vid bedömning av sjukpenning, inte orsaken till dem. Tingsrätten ger DO rätt i sitt påstående att det går att jämföra problem vid graviditet med andra sjukdomstillstånd. Rätten fastslår att de här kvinnorna har behandlats sämre och annorlunda än andra jämförbara fall.

Rätten skriver att det är graden av besvär som är relevant vid bedömning av sjukpenning, inte orsaken till dem.

Försäkringskassan har varit mer restriktiv vid bedömningen av de här fallen, anser tingsrätten, och borde följa diskrimineringslagstiftningen med "god marginal".

Därför ska Försäkringskassan betala ut ett skadestånd på 50 000 kronor vardera till de fyra kvinnorna.

Ett tråkigt besked, säger Adriana Lender, generaldirektör vid Försäkringskassan. Hon anser att lagen om allmän försäkring inte alltid går hand i hand med diskrimineringslagstiftningen.

– Det där är knepiga avgöranden. Det finns många gravida personer som får sjukpenning och det har ju också de här personerna fått. Visserligen efter det att de har överklagat.

Men här slår man fast att det är rimligt att kräva av er att ni respekterar diskrimineringslagstiftningen med god marginal. Tycker du att man har gjort det i det här fallet?

– Jag vill inte uttala mig om det för nu har vi den här domen och tingsrätten anser inte det. Då får vi acceptera det, säger Försäkringskassan generaldirektör Adriana Lender.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista