Eskilstuna

Rätten ska besluta om stödperson

Eskilstuna kommuns beslut att säga nej till en stödperson för funktionshindrade Benny Holmström, när han ska vara föräldraledig, ska avgöras av länsrätten.

Som vi berättat tidigare har Benny Holmström från Eskilstuna har fått nej på sin ansökan om en stödperson under tiden han vill vara föräldraledig med det barn som han och hans fru väntar i december. Sarita Hotti, socialdemokratisk ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden i Eskilstuna, hoppas nu att det riktlinjerna kring såna här fall ska bli klarare genom ett beslut i länsrätten.

– Ja jag ser det både ur föräldraperspektivet och barnperspektivet. Om jag skulle vara funktionsnedsatt och ha barn så skulle jag naturligtvis vilja kunna ta hand om mitt barn, menar Sarita Hotti.

Det är utifrån socialtjänstlagen som tjänstemännen på familjeförvaltningen har prövat om Benny Holmström behöver stöd för att få en så kallad skälig levnadsnivå och kommit fram till att det inte i alla förekommande situationer ingår att ha möjlighet att utöva sitt föräldraskap på egen hand. Så svaret på Benys ansökan om stödperson blev alltså nej.

Enligt beslutet kan Bennys fru ta hand om barnet. Vilket inte är särskilt jämställt menar Benny. Men det här är ingen jämställdhetsfråga menar Sarita Hotti.

– Det spelar ingen om det är mamman eller pappa utan det är snarare om den som är funktionsnedsatt har rätt att vistas ensam med sitt barn utan att den andra föräldern är med och stöttar, menar Hotti.

Hon tycker att det är bra att länsrätten får pröva beslutet.

– Ja absolut om man ser det ur mamma- papparollen så ser ju jag som förälder att det är viktigt att själv kunna få umgås med mitt barn utan den andra föräldern. Är det så att länsrätten menar att det beslutet som är fattat av kommunen är rätt så är det ju lagstiftningen som är fel och den vi måste göra något åt, menar Sarita Hotti.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista