NYKÖPING

Öppnar gruppboende för flyktingbarn

Nyköpings kommun startar ett gruppboende för att kunna ta emot flyktingbarn som kommer ensamma på ett bra sätt. Kommunen har ju nyligen skrivit nytt avtal med Migrationverket om det här och målgruppen är unga killar mellan 15 och 18 år.

Lars Ask är chef för ungdoms och vuxenenheten i Nyköpings kommun och han tycker att gruppboende är mindre sårbart än familjehem.

– När det gäller familjehem är man ju utlämnad åt hur villiga människor är att ställa upp. Det är vi inte när vi öppnar ett gruppboende, säger han.

Nyköpings kommun har sedan två år tillbaka tagit emot fem asylsökande flyktingbarn per år och de har tidigare placerats i familjehem, men det är svårt att få tag på lämpliga familjehem samtidigt som antalet flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige har ökat.

Helena Karlsson är samordnare för verksamheten i Nyköpings kommun och hon tycker att familjehem för det mesta är att föredra.

– Familjehem är det mest optimala om man får det att fungera i relationerna i familjen. Det är bra för integrationen och för att få den kunskap man ska ha för att kunna leva sitt liv här i Sverige, säger hon.

– Men med det antal som kommer behöver vi gruppboenden och jag tror också att alla barn inte passar in i familjehem. Dels för att de börjar bli nästan myndiga så jag tror båda varianterna behövs, säger hon också.

Förutom asylsökande flyktingbarn kommer boendet också ha fem platser för dem som redan har fått uppehållstillstånd, vilket kan vara ett dilemma, enligt Helena Karlsson.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista