Sörmland

Mindre förtroende för politikerna

Medborgarna i Sörmland har mindre förtroende för politikerna i kommunerna än i landet i stort. Det visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– I valrörelsen står vi ofta och lovar en massa saker som sen inte stämmer utan det är mer för att få bra rubriker. Men om vi blir tydligare med vad vi kan göra och inte kan då tror jag att de siffrorna kommer att bli bättre, säger Lotta Finstorp som är Moderat och oppositionsråd i landstinget.

Strängnäsborna har minst förtroende för politikerna när det gäller frågan hur de jobbar för kommunens bästa jämfört med medborgarna i de övriga sörmländska kommunerna. Högst förtroende har Trosaborna i den frågan. Sörmlänningarna är mer nöjda med platsen där de bor på och verksamheterna i sig än med politikerna och vilken möjlighet de har att vara med och bestämma.

Medborgarna är nöjda med det demokratiska systemet i de kommuner de bor i. De är även ganska nöjda med kommunens service, men mindre nöjda med sina möjligheter att vara med och bestämma och de har lägre förtroende för de förtroendevalda.

Allmänt sett har medborgarna i länet mer förtroende för verksamheterna som politikerna ansvarar för än för politikerna själva, vilket kan bero på att de i sitt uppdrag måste göra svåra avväganden och ibland fatta obekväma beslut, enligt undersökningen. Det kan vara svårt för medborgarna att se kopplingen till helhetsansvaret, menar SKL.

Det lägre förtroendet för politikerna kan bero på att medborgarna har mer kontakt med verksamheterna direkt än med politikerna. De ser vad personalen gör men inte vad politikerna uträttar.

– Jag är inte förvånad över siffrorna utan det är mer att det förväntas att man ska ha den uppfattningen att politiker är lite knasiga i huvudet, menar Hans Ekström som är socialdemokratiskt kommunalrådmi Eskilstuna.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista