Flen

Privatisering av vårdcentral sprack

Det blir ingen privatisering av vårdcentralen i Flen. Upphandlingen där bolaget Vita Vård skulle få ta över vårdcentralen för 2,5 miljoner kronor och driva den vidare har spruckit. Enligt Mats Henningson, tillförordnad hälsochef för landstinget Hälsovalsenheten, var parterna oeniga om rehabenheten, vilket gjorde upphandlingen avbröts.

Det moderata landstingsrådet Lotta Finstorp är mycket kritisk till hur upphandlingen skötts.

– Det har gått för fort och därför blev det fel, säger Lotta Finstorp. Vi var från Moderat sida och från Alliansen i opposition ville inte att den här upphandlingen skulle ske därför att det kom mitt under Hälsovalsarbetet. Nu ser man att om man inte grundar beslut ordentligt och tar ansvar för konsekvensanalys och så vidare, då blir det så här.

Vad tror du att det kan medföra för konsekvenser?

– Nu har vi ju glädjen att vi har personal som startar en vårdcentral också, men det här är ju inte bra. Det kan också vara svårt att få läkare till den nuvarande vårdcentralen därför att det här har hänt. Det finns väl egentligen ingenting positivt med att det har spruckit.

Hur tror du att det här kan påverka allmänhetens förtroende för Landstinget Sörmland?

– Det blir ju inte bättre.

Hur tycker du att majoriteten skött det här?

– Illa. Man kan väl säga att det är inte så mycket som går deras väg helt enkelt och det här är ytterligare en händelse i raden.

Vårdcentralen kommer nu att fortsätta drivas i landstingets regi.

Vita Vårds verksamhetyschef Inger van Heesch säger att hon för närvarande inte vill ge några kommentarer kring den avbrutna upphandlingen, men att bolaget kontaktat en jurist för att ta tillvara bolagets intressen.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista