Eskilstuna

Starka känslor om Guifs vaccination

Sveriges Radio Sörmlands rapportering under fredagen om att elitidrottklubben Guifs A-lag fått gå före i vaccinationskön mot svininfluensan har väckt starka reaktioner. Det har ringt lyssnare till oss både inifrån vården och från allmänheten. En av dem är Kerstin Gabrielsson från Katrineholm, som berättar att hon inte blivit vaccinerad trots att hon menar att hon tillhör riskgrupperna, och att hon tycker att Guifspelarna gjorde fel.

Kerstin Gabrielsson, som arbetat hela sitt yrkesliv som distriktssköterska, berättar att hon lider av bland annat svår astma, högt blodtryck och reumatism och hon har väntat länge på att bli kallad till vaccination eftersom hon menar att hon tillhör riskgrupperna.

När hon hörde om handbollslaget Guifs A-lagsspelare som fick gå före i kön vid vaccinationscentralen i Eskilstuna så reagerade hon starkt.

– Jag försökte få kontakt med Guif för att höra hur det står till med de här gossebarnen, om de är väldigt ömtåliga och om de tycker att det är juste att de går före i kön, säger Kerstin Gabrielsson.

Hon berättar att hon tog kontakt med landstingets Sjukvårdsupplysning för att höra varför hon inte blivit kallad. Hon säger att hon då fick uppmaningen att ringa direkt till dem som ansvarar för kallelserna till riskgrupperna, och där fick hon höra att felet måste ha begåtts av hennes vårdcentral som inte vidarebefordrat informationen att hon tillhör en riskgrupp, säger hon. Men eftersom hon inte fick några löften om att snabb vaccination så tog hon fasta på Guif:s exempel och begav sig till närmaste vårdcentral för att vaccinera sig.

– Men där stod de som levande frågetecken. De hade inte en droppe vaccin, och personalen fick själva ta sig till sjukhus för att vaccinera sig. Det jag kände då, när jag samtidigt visste att Guifspelarna fått vaccination passar sig inte att säga i radio, säger Kerstin Gabrielsson.

Hon tycker inte att det finns några skäl till att elitidrottsmännen ska få gå före i kön, särskilt inte så länge som det finns de i riskgrupperna som ännu inte fått vaccinera sig.

 I väntan på att hon ska få vaccinera sig så känner sig Kerstin Gabrielsson nu tvingad till en ofrivillig isolering.

– Det är inte så roligt, men jag känner att jag måste vara försiktig, jag tycker att det här är väldigt oorganiserat från landstingets sida. Jag har blivit uppmanad att anmäla till patientnämnden och det tänker jag också göra, säger Kerstin Gabrielsson.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista