ESKILSTUNA

Lågutbildad anställdes före civilekonom

Energimarknadsinspektionen i Eskilstuna får bakläxa från Statens överklagandenämnd efter att ha låtit en lågutbildad person gå före en högutbildad civilekonom vid en rekrytering. Civilekonomen, som har utländsk bakgrund, tror att hon blev bortvald för att hon har utländsk bakgrund. Det skriver Eskilstuna-Kuriren.

Statens överklagandenämnd konstaterar att den person som fick jobbet inte uppfyllde kraven som ställes i jobbannonsen. Hon hade arbetat i flera år som ekonom, men saknade högskoleexamen, något som efterfrågades i annonsen.

Överklagandenämnden har uppmanat Energimarknadsinspektionen att säga upp den första personen och anställa civilekonomen. Efter det har Energimarknadsinspektionen erbjudit civilekonomen jobb, men med 10 000 lägre lön en den person som först anställdes, enligt Eskilstuna-Kuriren. Civilekonomen har därför tackat nej.

Civilekonomen har anmält Energimarknadsinspektionen till diskrimineringsombudsmannen. Hon menar att hon valdes bort för att hon har utländsk bakgrund.

Energimarknadsinspektionen säger till tidningen att den person som fick jobbet hade mer erfarenhet och därför var mer kompetent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".