1 av 2
Kvarteret Jagbacken i Mariefred
2 av 2
Janne Renström bor intill kvarteret Jagbacken.
STRÄNGNÄS

Skövling och svartbygge upprör

Strängnäs kommun har anmält bolaget Panorama Jagbacken för svartbygge i kvarteret Jagbacken i Mariefred där över 100 villor planeras. Skövlingar och sprängningar har genomförts i området långt mer än vad som varit tillåtet.

– Det är illa. De har gått väldigt hårt fram i naturen. Det har föranlett kommunen i juni att utfärda ett förbud att fortsätta med det arbete som de gör, säger kommunalrådet Björn Lind (FP).

Panorama Jagbacken AB fick marklov för ett vägbygge upp till området. De fick även bygglov för två visningshus, men inget tillstånd har getts för den sprängning och avverkning som skett i området. Företaget har därmed brutit mot detaljplanen som säger att bebyggelsen ska anpassas till naturen. Trots förbudet i juni fortsatte bygget, vilket ledde till att kommunen krävt ett vite till bolaget på 200 000 kronor.

– Det är för att få dem att förstå att så här får de inte fortsätta, säger Björn Lind.

Janne Renström bor i området vid svartbygget och han säger att det varit jobbigt att marken exploaterats såpass hårt.

– Man har ju inte anpassat byggnationer och vägar till den natur som finns här, utan man möblerar ju om helt sanslöst i naturen. Det tycker jag är lite sorgligt.

Ägarna till bolaget ska, enligt uppgift, bo i England, och kommunen kan därför inte gå vidare i ärendet förrän de har mottagit föreläggandet och förklarat situationen. Polisen har nu kopplats in i form av delgivningsman för att få processen att gå vidare. Under tiden kan inget göras för att återställa byggområdet

– Jag tycker att det är förskräckligt hur man hanterar det här när man sprängt och skövla. Att återställa vet jag inte om det låter sig göras. Skövlingen därutöver måste vi få stopp på, säger Björn Lind.

En av de som bor i området är Katrina Törnqvist och hon säger att det åkt mängder av fordon förbi deras hus till och från svartbygget.

– Vi har påverkats av bygget från sju på morgonen till tio på kvällen.

Företaget Panorama Jagbacken hör till sist av sig och skriver via e-post att de anser sig ha följt gällande detaljplan och att företaget har tillstånd till de arbeten, som nu pågår.

Panorama medger att misstag skedde när markberedning för nio tomter utfördes, men stoppades så fort det blev känt att tillstånd saknades. Att arbetet ändå påbörjats berodde, enligt Andreas Arkling, en av delägarna i Panorama, på en miss i kommunikationen mellan Panorama, projektören, markentreprenören och kommunen.

Negin Sedghi
negin.sedghi@sr.se

David Nilsson-Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".