STRÄNGNÄS

Svininfluensan grasserar på skola

Idag är 67 av totalt 150 elever på Långbergsskolan i Strängnäs frånvarande på grund av sjukdom. Smittskyddsläkaren i Sörmland Carl-Gustaf Sundin är säker på att det handlar om svininfluensan.

Nu går kommunens säkerhetschef Arne Rutgersson med en uppmaning till alla verksamheter i kommunen att vara extra uppmärksamma på sjukfrånvaro.

– Vi har ett epidemiskt utbrott globalt och nationellt så det finns ju anledning för oss att lokalt att se upp när någonting händer här och öka uppmärksamheten på sjukfrånvaron, säger han.

I Strängnäs kommun redovisar man regelbundet sjukfrånvaron hos personalen en gång i veckan för att kontrollera eventuell spridning av svininfluensa, men hittills har det inte varit någon större frånvaro.

– När vi får en ovanligt stor frånvaro så finns det ju anledning skärpa uppmärksamheten. Alla enheter ska rapportera omgående när de får en ökad sjukfrånvaro, säger Arne Rutgersson.

Smittskyddsläkare Carl-Gustaf Sundin säger att det troligen är svininfluensa, som nu slagit till.

– Får man många på en skola, som en tredjedel borta nu när vi vet att vi har influensa så är det all sannolikhet influensan, som orsakar sjukligheten, säger han.

På Långbergsskolan är det hittills bara barn som insjuknat och det är, enligt Sundin precis så sominfluensan fungerar. Barn, ungdomar och unga vuxna är, enligt honom de som drabbas först eftersom det är de som har minst immunitet mot smittan.

Det finns ändå ingen anledning att stänga skolan, enligt smittskyddsläkaren.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".