Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Katrineholm/Vingåker

"Slå samman Katrineholm och Vingåker"

Göran Dahlström tror att en sammanslagning av Katrineholm och Vingåker vore bra.

Katrineholm och Vingåkers kommuner bör slås ihop. Det tycker den sörmländske riksdagsledamoten och socialdemokraten Fredrik Olovsson. Katrineholms kommunalråd, partikollegan Göran Dahlström håller med och menar att en sammanslagning på sikt är nödvändigt för att klara kommunernas ekonomin, bland annat för att de äldre blir allt fler.

– Jag tror att väldigt många kommuner måste titta över de här frågorna framöver eftersom det kommer bli ett ökat tryck på äldreomsorgen framöver.

Att allt fler kommuninvånare blir äldre, menar Göran Dahlström, är en av de stora utmaningarna, eftersom äldreomsorgen blir allt kostsammare. Det gör, menar han, att kommunerna måste spara in på andra håll.

Det Katrineholm och Vingåker skulle kunna spara in på genom att gå samman i en kommun är till exempel administration, antalet politiker och hur man organiserar skola och omsorg.

– Vi har olika fullmäktigeförsamlingar i den politiska delen som man inte behöver ha. Det finns massor av saker man kan organisera på andra sätt. Vill inte kommunerna göra det så kommer de att tvingas för att klara de framtida utmaningarna.

Frågan om att slå ihop Katrineholm och Vingåker har nu väckts och Göran Dahlström tror att det är nödvändigt. Men han menar att det nu är upp till den mindre kommunen Vingåker, att visa om de är intresserade.

Vad säger då kommuninvånarna i Katrineholm och Vingåker om en sammanslagning?

– Det är väl bra. Det ju som en kommun ändå. Vingåker kan växa på ett bra sätt då, att det kan bli större och att man kan investera där, säger några invånare Katrineholm.

- Nej, jag tycker att vi ska klara oss själva. Det blir sämre för Katrineholm, säger en annan Katrineholmsbo.

Men kommunalrådet i Vingåker, Viking Jonsson (S), säger att det inte finns särskilt stora vinster med ett samgående med Katrineholms kommun.

– Jag tror inte att man kan vinna så speciellt mycket nu eftersom den viktigaste arbetsuppgiften nu är att vi får en regionbildning med Stockholm först. Men blir det inte så tror inte jag att Sörmlands län inte kommer se ut som det gör utan bli uppdelat på ett annat sätt. Då kanske det är så att Vingåker skulle fundera på andra samarbetspartners, mot Örebro, Norrköping eller Finspång. Jag tror att läget är det samma för Katrineholm om det blir en anna regionbildning.

Han tror att det inte påverkar invånarna i Vingåker särskilt mycket om kommunerna skulle gå samman.

– Direkt tror jag inte att de kommer att påverkas särskilt mycket. Vi har ju ett samarbete med Katrineholm nu. Det är ju vår största gymnasiekommunen där de flesta går och många pendlar dit. Kommungränsen har inte så stor betydelse för invånarna. Medborgare överlag gillar centraliserade lösningar. Det kan vi se efter kommunreformen 1971 och i EU-frågan. Medborgarna vill ha närhet til sina politiker. Får vi en regionbildning med Stockholm då kommer vi få kommunsammanslagningar ändå och då kanske Flen, Vingåker och Katrineholm bör slås ihop så att vi får ett annat inflytande i regionen.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".