SÖRMLAND

Kris för bönder när stöden är sena

Det så kallade gårdsstödet från EU till lantbrukare är försenat. Nästan var tredje, eller 30 procent, av Sörmlands bönder kommer inte att få sina stödpengar i tid. Enligt lantbrukarnas riksförbund, LRF, riskerar det här att slå hårt mot många lantbrukare.

Bo Rundqvist är ordförande för LRF i Sörmland och han är förbannad.

– Det är förjävligt. Pengarna för många är slut och de undrar vad de ska göra.

Det är inte bara gårdsstödet som är sent i år. Sedan tidigare väntar många av länets bönder även på miljöstödet. För vissa innebär väntan en mycket stor ekonomisk press. För en del rör det sig om över en miljon kronor som inte kommit. När stöden ska betalas ut vet inte bönderna.

– Bara någon dag innan kan man konstatera att pengarna inte går ut. Det är ett jättedilemma. Det är ju stora summor det rör sig om.

Gårdsstödet är stödpengar från EU som betalas ut efter hur stor areal åkermark och betesmark lantbrukarna har.

Orsaken till förseningen av utbetalningarna är att jordbruksmarkerna i år måste mätas upp. Det eftersom EU menar att markerna inte varit tillräckligt väl uppmätta. En konsekvens av det här blir att länsstyrelsen nu måste räkna om hur mycket stöd som varje lantbrukare ska få utbetalt.

Tidigare år har de allra flesta fått sitt gårdsstöd under december. Men så blir det alltså sannolikt inte i år.

Flera gånger har Bo Rundqvist på LRF tagit upp frågan med jordbruksministern.

– Det får inte vara så att gamla byråkratiska system blockerar de här utbetalningarna. Nu är måttet rågat, säger Bo Rundqvist.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".