1 av 2
2 av 2
Sörmland

EU-kritik bakom sena gårdsstöd

Nästan var tredje av de stödberättigade lantbrukarna i Sörmland kommer inte att få sina gårdsstöd från EU i tid. Enligt LRF i Sörmland så slår det här hårt mot lantbruket och kan leda till onödiga konkurser, eftersom gårdsstödet står för en stor del av lantbrukarnas inkomster. Orsaken är att EU hotar med kraftiga sanktioner om inte lantbruksarealen mäts om, eftersom stora arealer uppgetts som stödberättigade på felaktiga grunder. 

Det är inte bara gårdsstödet som är det stora EU-stödet till de sörmländska lantbruken på cirka 300 miljoner kronor om året som är försenat. Även miljöstödet på cirka 100 miljoner kronor till sörmländska bönder betalas ut senare än vanligt. Orsaken är att jordbruksmarken måste mätas om, efter kritik från EU.  

Enligt LRF i Sörmland så drabbar det många lantbrukare mycket hårt och det kan till och med leda till att lantbrukare tvingas begära sina företag i konkurs. Kjell Johansson har 900 nötkreatur på Sjukälla gård i Jönåker utanför Nyköping. Han är en av de som drabbas när utbetalningarna blir försenade.

– Ja det blir en besvärlig situation att försöka få det att gå ihop, när bidragen blir sena. Jag har tvingats gå till banken för att låna pengar för att ha till de löpande räkningarna, och det känns ju inte bra. Jag kan inte förstå varför man inte som tidigare kan betala ut och sen rätta till det i efterhand, säger Kjell Johansson.

EU-kritiken handlar om att svenska lantbrukare har haft med stora arealer som inte är stödberättigade när de sökt bidrag. Det kan handla om att man tagit med skog när man sökt bidrag för betesmark.  

De svenska lantbruken ligger på tredje plats inom EU med flest felaktiga mätningar - och om inte detta rättas till så hotar EU alltså med straffavgifter på nära nog gigantiska belopp, som staten och i förlängningen skattebetalarna får stå för. EU har inte fastställt storleken på sanktionerna men det handlar om stora belopp.

– Danmark med liknande fel där blev sanktionsbeloppet 900 miljoner kronor och många bedömare tror att det blir högre belopp för Sverige, säger Petter Steen som är kontrollansvarig på länsstyrelsen i Sörmland.

Petter Steen beklagar ändå att det här drabbar enskilda lantbrukare i Sörmland. Men han betonar att länsstyrelsen nu satt in extraordinära åtgärder för att påskynda utbetalningarna.

– Det är olyckligt men vi jobbar så hårt vi kan för att så många som möjligt ska få sina pengar. Vi inför telefontid och har telefonerna avstängda på eftermiddagarna, vi har beordrad övertid, gör allt vi kan för att så många som möjligt ska få pengarna, säger Petter Steen.

Joel Hedin
joel.hedin@sr.se

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".