Det var ett sådant här fordon, som körde på den hemmagjorda bomben i Afghanistan igår.
AFGHANISTAN

Katrineholmsbo skadad i Afghanistan

En 22-årig Katrineholmsbo tillhör dem som skadades i Afghanistan när den militärkolonn de åkte i körde över en hemmagjord bomb.
En afghansk tolk omkom och fem svenska soldater skadades, två av dem allvarligt, enligt Försvarsmakten.

Det var vid tiotiden igår förmiddag, som det hela inträffade och soldaterna färdades i flera fordon. Fordonen var av typen personterrängbil 6 även kallade Galten. Var och en rymmer totalt fem personer.

Ett av fordonen körde, enligt pressinformatörerna på Försvarsmakten, på en hemmagjord bomb cirka fyra mil väster om Mazar-e-Sharif, där svensk-finska Camp Northern Lights ligger.

En utredning om vad som hände har nu inletts och ännu så länge är det inte känt vilka, som åkte i vilken bil, men troligen satt de svårast skadade i bilen som körde på bomben.

En afghansk tolk omkom.

Enligt Försvarsmakten erbjuds all inhyrd afghansk personal samma skyddsutrustning, som den svenska personalen, men alla använder den inte.

Fyra av de skadade svenska soldaterna ska nu flygas hem för vård. Den 22-årige Katrineholmsbon, som var den, som skadades lindrigast, får stanna kvar i Afghanistan.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".