Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Svininfluensan

Skolelever vaccineras först

Emelie Lundström var en av de elever på Långbergsskolan som vaccinerades på torsdagen.

Vaccinationerna av allmänheten skjuts upp. Landstinget har beslutat att prioritera skoleleverna vecka 48 och därför skjuta tre dagar på vaccinationsstarten av vuxna. Redan idag akutvaccinerades eleverna på Långbergsskolan i Strängnäs efter att många där blivit sjuka.

Anledningen till att landstinget prioriterar barnen är att de sett att influensan sprider sig snabbt och att det framförallt är barn och ungdomar som driver epidemin. Ursprungligen skulle vuxna vaccineras med start den 23:e november, men det blir nu istället den 26:e. De första tre dagarna vecka 48 kommer istället skolbarnen vaccineras.

Idag akutvaccineras eleverna på Långbergsskolan i Strängnäs efter att många där blivit sjuka i vad landstinget misstänker är svininfluensan.

Åttaåriga Wilma Löfgren, som går i tvåan på Långbergsskolan, är en av dem som fått bekräftat att hon haft svininfluensan. Hon blev rejält sjuk i söndags.

– Jag började hosta och det gjorde ont i bröstet, säger Wilma Löfgren. Då tog pappa tempen på mig och då såg han att jag hade feber. Jag var jättetrött och snuvig och mådde inte bra.

Wilma Löfgren åkte till vårdcentralen och fick komma in bakvägen för att inte smitta andra patienter. Där tog de prover på henne de visade att hon hade svininfluensan. Hon fick Tamiflu, men den gav jobbiga biverkningar, hon började kräkas och blöda näsblod.

På Långbergsskolan finns det 220 elever och i måndags var 46 av eleverna sjuka. På tisdagen var det 80, mer än en tredjedel av alla elever. Om de sjuka eleverna har svininfluensan eller inte vet man inte, men idag fick eleverna i alla fall akutvaccineras för att stoppa vidare spridning. Initiativet till det kom från Strängnäs kommun och säkerhetschefen där, Arne Rutgersson.

– Jag tog kontakt med landstinget i tisdags för då tyckte jag att vi hade en akutsituation och det går inte att vara passiv. Jag tycker att det är starkt av landstingsledningen att ändra sig.

Smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin bekräftar att vaccineringen på Långbergsskolan skedde på kommunens initiativ. Han säger att landstinget är berett att tidigarelägga vaccinationer på fler skolor om många elever blir sjuka framöver - men då måste rektorer eller andra personer inom kommunen höra av sig till landstinget. Även i Malmaskolan i Malmköping har många elever blivit sjuka och kommer också akutvaccineras.

Planen är att alla grundskoleelever vaccineras i vecka 48, med start den 23:e november. De som har fått kallelse att vaccineras av skolsköterskan i vecka 48 kommer att vaccineras där och de elever som skulle vaccineras de följande veckorna uppmanas att istället gå till vaccinationscentralerna den 23 till 25 november.

Nästa vecka är det förskolebarnens tur att vaccineras. Idag beslutade Läkemedelsverket och Socialstyrelsen att barn från sex månader kan vaccineras, tidigare var åldersgränsen tre år. Brev kommer, enligt landstinget, att skickas hem om tid och plats för vaccination.

För allmänheten startar vaccinationen den 26 november, enligt ett beslut i eftermiddag och det är alltså några dagar senare än vad som tidigare sagts.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".