Hans Sundberg försvarar 29-åringen som misstänks ha anlagt Stattbranden i Eskilstuna.
ESKILSTUNA

Stattfallet kan gå till Europadomstolen

Stattbranden i Eskilstuna kan bli ett fall för Europadomstolen om domen på livstids fängelse för grov mordbrand mot den för dådet fällde 29-åringen inte ändras i hovrätten. Det framgår av det överklagande, som lämnades in igår.

– Jag tycker att den här domen för att vara en dom som gäller grov mordbrand och där en person döms till livstids fängelse, så håller den här domen en låg kvalitet. Jag tycker den är slarvigt skriven, säger han.

Det allvarligaste med domen, enligt advokat Sundberg, är att den grundar sig på förhör som polisen gjorde med tre män i Turkiet och att förhörsprotokollen sedan lästes upp i rätten i Eskilstuna trots att männen inte fanns på plats i tingssalen.

– Det är ytterst anmärkningsvärt att en svensk domstol enbart med ledning av en skriftlig utsaga anser sig ha tillräckligt underlag för att avgöra ett vittnes trovärdighet, menar Hans Sundberg.

På grund av turkisk lag fick försvaret inte vara med vid förhören och under rättegången avböjde man chansen att komplettera polisens förhör med en så kallad bevisupptagning därför att man anser att det inte är rättssäkert och att förfarandet skulle förlänga häktningstiden.

Det hovrätten nu har att ta ställning till är om det begåtts ett rättegångsfel. Om svenska domstolar inte tycker som försvaret - ja då vill den dömde gå längre.

-- Vi är alltså beredda att gå till Europadomstolen, om vi skulle få ett avslag i hovrätten, säger Hans Sundberg.

Advokat Hans Sundberg menar att den dömde borde frias men om han ändå i slutändan skulle betraktas som skyldig kräver advokaten att domen på livstids fängelse ändras till ett tidsbestämt straff.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".