Det är oklart om person som dog i svininfluensan kallats till vaccination.
Eskilstuna

Oklarheter kring dödsfallet

Den man i 50-årsåldern i Eskilstuna som blev det första dödsfallet i svininfluensan i Sörmland tillhörde en riskgrupp och borde ha fått en kallelse och varit vaccinerad för flera veckor sedan. Nu ska landstinget utreda om mannen valt att inte vaccinera sig eller om han glömts bort. 

– Det är högst osannolikt att han inte fått en kallelse till vaccinering, säger chefsläkare Lennart Persson, ansvarig för vaccinationsprogrammet.

Mannen var kraftigt överviktig och hade en kronisk lungsjukdom. Det bör ha funnits med i hans journal och att han därför hade kallats till vaccinering. Men han hade inte haft någon vårdkontakt med landstinget de senaste två åren och man måste utreda om han haft vårdkontakter någon annanstans, säger Lennart Persson.

Hade han blivit kallad men inte utnyttjat det eller blivit bortglömd?

– Det finns anledning att vi tittar på det för att få kunskap och erfarenhet.

Lennart Persson är inte förvånad att det inträffar dödsfall även här, eftersom antalet insjunkanden ökar kraftigt. Men det kommer inte att ändra den vaccinationsplan som finns. Däremot kommer man att ge stöd och vård till nära anhöriga om den döde mannen hade det.

– Är insjunkandet i en familj, så tittar man ju på förutsättningarna att minska smittspridningen och insjunkanden i en familjesituation.

Lennart Persson uppmanar också de som tillhör riskgrupperna att vara särskilt uppmärksamma på symtom.

– Har man kronisk sjukdom och insjuknar, då är vår rekommendation att man ska ta tidig vårdkontakt och inte avvakta.

Sammanlagt har sju personer avlidit i Sverige till följd av svininfluensan.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".