Kvinnofridssamordnare Annelie Welander är kritisk till förändringarna.
SÖRMLAND

"Det är inte fråga om någon besparing"

De som arbetar med kvinnofridsfrågor ute i länets kommuner, så som kvinnor som misshandlats och barn som bevittnat våld, är oroade över framtiden. Det eftersom länsstyrelsen plockar bort den person som samordnat kvinnofridsfrågor vid årsskiftet. Men Länsrådet Kurt Ekelund som står bakom förslaget hävdar att det inte handlar om några nedskärningar.

– Medel till samordnande insatser kommer att finnas kvar, så det är inte fråga om någon besparing, säger Kurt Ekelund

De som jobbar med kvinnor som utsatts för våld i kommunerna säger att en samverkan i länet är viktig genom stöd, kunskap och utbildning.  De som jobbar med frågorna kring kvinnofrid är oroliga för att det som byggts upp ska försvinna, när den nuvarande samordnaren på Länsstyrelsen tvingas sluta. Annelie Welander, kvinnofridssamordnare i Nyköping, är en av de som nu är bekymrade.

– Tyvärr så kan det här matta ut arbetet.

Under drygt tre år har länsstyrelsen haft en samordnare för arbetet med bland annat våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. Flera av kvinnofridssamordnarna i länets kommuner vittnar om betydelsen av samarbete, information och utbildning

– Man har ju mycket att jobba med i sin egen kommun om kvinnofridsfrågor. Det tar tid och engagemang och kraft att hålla ihop och skapa detta nätverk. Det är det denna projektledare har haft som roll att göra, säger Anette Welander.

Men länsrådet Kurt Ekelund säger att han kommer att diskutera det framtida samarbetet med kvinnofridssamordnare och socialchefer i kommunerna, och med polis och åklagarmyndigheter som också är med i samverkansarbetet. Kurt Ekelund utesluter inte en fortsatt samordnare på Länsstyrelsen men i en annan typ av tjänst.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".