Rune Eriksson framför sin uteplats. Foto:Per Thyrén/SR Sömland
NYKÖPING

Rune Eriksson vinnare efter fem år

En fem år gammal infekterad grannfejd avgjordes sent igår eftermiddag när Nyköpingsbon och radhusägaren Rune Erikssons fick bygglov för sitt skärmtak.
Något, som hans närmaste granne, som vi tidigare rapporterat om, hittills lyckats stoppa.

Håkan Elm är bygglovshandläggare i Nyköping och han har handlagt ärendet.

– Det skärmtak han vill bygga stämmer med de bestämmelser som gällande detaljplan anger, konstaterar han.

Rune Erikssons bygglovsansökan hade även den här gången överklagats av grannen, men kommunens handläggare tog ingen hänsyn till det utan beviljade Rune Eriksson bygglov för skärmtaket.

– Vi hade ju grannens synpunkter med i bedömningen, men vi konstaterade att det här inte innebär sådana olägenheter för grannen att vi kunde säga nej till det här helt enkelt, tillägger Håkan Elm.

Efter fem års kamp för att få bygga ett likartat skärmtak som var och varannan radhusägare i området redan har har nu Rune Eriksson vunnit ett viktigt slag. Hans närmsta granne som själv har tak över sin uteplats har gång på gång överklagat Runes begäran - senast var det själva detaljplanen som grannen som enda i området överklagade till sista instans. När regeringen för en dryg månad sen gav grönt ljus för detaljplanen så la Rune Eriksson snabbt in en ansökan om bygglov - men grannen protesterade igen. Men kommunen tar ingen hänsyn till grannens synpunkter, så nu kan Rune Eriksson börja bygga upp det tak han tvingades riva i september.

Rune Eriksson vågar inte ta ut något i förskott och är inte helt säker på om han nu ska bygga sitt skärmtak.

– Nej, det har varit alldeles för många konstiga turer i snart sex år i det här för att jag ska våga på allvar tro på det här. Men när jag har bygglovet i min hand ska jag ta mig en rektig funderare, säger han bland annat.

– När han får beslutet hem till sig och det är expedierat och klart kan han börja bygga för beslutet gäller. Det kan visserligen komma att överklagas, men han kan bygga på egen risk, säger Håkan Elm, bygglovshandläggare i Nyköpings kommun.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".