Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SÖRMLAND

Vindkraftsintresset upprör i skärgården

Publicerat måndag 16 november 2009 kl 07.18
Sörmlands skärgård intressantast i landet för vindkraftverk, enlgit Energimyndigheten.

Trots att Sörmland är det minsta skärgårdslänet i landet är riksintresset för vindkraft störst i det här området.
Det upprör Nils Kjellberg som är ordförande i Sörmlands skärgårds intresseförening.

Ett riksintresseområde för vindbruk är områden som Energimyndigheten bedömer som särskilt lämpligt för vindkraftverk och sedan 2008 finns drygt 400 områden i 20 län.

I Sörmland finns tre områden vid kusten som täcker större delen av den sörmländska yttre skärgården.

– Energimyndighetens karta, som visar riksintressena är helt rödmarkerad i vår del av skärgården medan det exempelvis i Blekinge inte finns något alls, konstaterar Nils Kjellberg när han studerar kartan.

Han tycker också att det måste föreligga något missförstånd någonstans i ärendehanteringen.

– Sådana här riksintressen ska ju åsättas konsekvent och nationellt likartat och det är därmed inte rimligt att det minsta skärgårdslänet i Sverige åsatts ett större riksintresse än övriga skärgårdslän tillsammans, säger Nils Kjellberg.

Energimyndighetens beslut bygger till största delen på det underlag som Länsstyrelsen i Sörmland tagit fram. Carl-Ivar Stahl är projektledare för riksintressen på Energimyndigheten och berättar att de faktiskt reagerade när underlaget från Länsstyrelsen i Sörmland kom.

– Det var förvånansvärt stora områden, som var utlagda där och det har vi naturligtvis kollat så att det inte blivit något fel på vägen, men det skulle se ut så här, säger han.

Och det finns ingen enhetligt bedömningssystem i landet säger Car-Ivar Stahl.

Nils Kjellberg säger att om vindkraftparken blir verklighet kan den få förödande konsekvenser för de boende och för turismen i skärgården.

– Landskapsbilden kommer att förändras totalt, därför att de här vindkraftverken är av den storleken att de dominerar landskapsbilden så att hela naturupplevelsen kommer att bli förändrad, slutar Nils Kjellberg, ordförande i Sörmlands skärgårds intresseförening.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".