SÖRMLAND

Länsstyrelsen vill se över kriterier

Sörmland är det län som har störst riksintresse för vindkraft. Det har Sveriges Radio Sörmland rapporterat om tidigare. Det beror enligt Energimyndigheten på Länsstyrelsens underlag till beslutet. Nu svarar Länsstyrelsen på kritiken.

Samhällsbyggnadschefen Torbjörg Sekse säger att de övriga länen inte följt bedömningskriterierna.

– När Energimyndighetens bedömning kom var det det underlag som Länsstyrelsen hade lämnat in. Därför ser det ut som att det enbart blåser vid Sörmlandskusten och inte vid Östergötlands eller Stockholms kust, säger Torbjörg Sekse.

När Energimyndigheten 2008 gjorde en översyn över områden med riksintresse för vindbruk lämnade samtliga länsstyrelser in underlag för besluten.

Enligt Torbjörg Sekse på länsstyrelsen i Sörmland reagerade hon redan innan underlaget lämnades in på att grannlänen som Östergötland och Stockholm inte följde de kriterier som Energimyndigheten satt upp. 

– Jag har menat att riksintresse vindbruk redan vid utpekandet behövde ses över. Det ser ut som att det blåser på ena sidan länsgränsen och inte på den andra, och det stämmer ju inte. Man behöver se till så att det är samma kriterier som gäller överallt, säger Torbjörg Sekse.

Men Carl-Ivar Stahl på Energimyndigheten konstaterar att man misslyckats med att likställa länen.

– Förmodligen har Sörmland gått mer strikt efter vår bedömning, säger Carl Ivar Stahl.

Trots att resultatet på Energimyndighetens karta visar att den Sörmländska skärgården är mera lämpad för vindkraft än grannlänen så behöver skärgårdsborna inte vara oroliga säger Carl-Ivar Stahl.

– Hela tillståndsprocessen är densamma som var som helst annars, så det är inget som innebär att det just här ska byggas massor av vindkraftverk, säger Carl Ivar Stahl.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".