Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ESKILSTUNA

Nytt akutboende för slagna kvinnor

Kerstin Lindström och enhetschefen Åsa Ghaderi är överens om att det nya akutboendet behövs.

Många missbrukande och slagna kvinnor i Eskilstuna har haft svårt att hitta någonstans att ta vägen när de är påverkade. Men nu ska de få ett ställe dit de kan ta sig till när de snabbt behöver hjälp.

Kvinnobo är ett träningsboende för kvinnor som missbrukar och som blivit slagna. Dit får man bara komma om man är nykter. Men efter årsskiftet öppnar Kvinnobo ett akutboende.

Kerstin Lindström som är alkoholist och har blivit slagen säger att det här är något som behövs.

– Just när man blivit misshandlad är man väldigt ensam och skör.

Misshandlade kvinnor är åtminstone till förstone ett polisärende - de ska få vård för sina skador, som ska dokumenteras, fotograferas. De ska förhöras om vad de råkat ut för. Är de fulla så måste de nyktra till. Kerstin vittnar om den förvirring en kvinna hamnar i - som hon hamnade i - efter misshandeln. Den förstärks av den skuld och skam som man känner berättar hon.

– Och man är väldigt ensam, ledsen, frustrerad. Man fattar ingenting.

På Kvinnobo kan man få en smörgås, litet omtanke, medmänsklighet, någon som lyssnar och är professionell.

– Någon som lyssnar på en, som stöttar en vidare, som kan berätta vad som händer sedan, berättar Kerstin Lindström.

Till kommunens boende Kvinnobo  för missbrukande och våldsutsatta kvinnor får man inte komma om man är full eller påverkad. Men nu får även sådana kvinnor komma till det nya boendet som planeras. De får tak över huvudet och någon att prata med. Någon med socialpsykiatrisk kompetens.

– Vi har sett att kvinnor med missbruksproblem och som blivit utsatta för våld inte har någonstans att ta vägen, berättar Åsa Ghaderi som är enhetschef på Kvinnobo.

Det nya akutboende blir möjligt med de 600 000 kronor som staten bidrar med.

Hans Andersson
hans.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".